2014. ápr. 7.

Városi-szántóföld

Kerestem egy rendezési elvet, ami érvényes az épületre, meghatározza a kis (lakó) házak elhelyezésének szabályrendszerét és kiterjeszthető a hozzá kapcsolódó parkos területre.

A szántóföld gondolata először akkor ugrott be, mikor azon gondolkoztam, hogy nekem mi jelenti a szabadságot. Egy szalmabála tetejéről kémlelni a horizontot és az eget... 

A szántóföld olyan jelentéstartalmakat hordoz, amik a szelídház gondolatiságával szorosan összefüggenek. Ilyenek: a mozgás és a látás szabadsága, az ember és természet kapcsolata, a munka és a táplálék összefonódása, a letelepedés és útonlevés váltakozó dinamikája, az évszakok váltakozása, a megújulni képes termő talaj, a föld, mint a négy alap elem egyike, amiből építünk és amiből épül a természet.
Porból lettünk, porrá leszünk...A SÁVOK

A szántóföld sávos rendszere összekapcsolja a parkot (dombot) és az épületet. Így alakul ki az épületem kettőssége: a parkhoz szorosan kacsolódó tájszerű lakórész és a forgalmas úttól levédő épületszerű publikus rész.


A sávokra épülő lakórész alakulása:


fokozatos beépülés - letelepedés


A RASZTER

A sávokból egy befogadó rasztert hoztam létre, ami lehetővé teszi, hogy az éppen aktuális igények szerint, változtatható mennyiségű és helyzetű kis ház épüljön össze.
A földszint és az első emelet közötti átjáró nyílások és a tartószerkezet határozza meg a rasztert, ha a nyílás fölött nincs kis ház elhelyezve, akkor felülvilágítóként működik, különben meg a privát tér feljárójaként (létrával lehet feljutni a közösből a személyes térbe, mint egy padlásfeljáró).
A DÉLI OLDAL

Az épület déli oldalán fennmaradó zöld területet szeretném aktívan a házhoz kapcsolni.

Az utcafronton lévő előadó és műhely bejáratának előtetejét megnyújtva, egy nagy fedett-nyitott teret kaptam, ahol időszakos piac működtethető, várakozó és találkozó pont lehet, valamint az előadóhoz tartozó kis büfé teraszaként is funkcionálhat. A lakórész előtt kialakuló zöld háromszöget pedig padokkal határolva képzelem el, és sűrű növényzettel kicsit leválasztva a parkban sétálóktól.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése