LAKÁS - SZELÍDÍTÉS

2016 tavaszán egy 100 négyzetméteres lepukkant II. kerületi polgári lakás funkcionális, alaprajzi és vizuális újragondolását, megtisztítását kaptam feladatul. (2016)
 A megrendelő által meghatározott legfontosabb célok között szerepelt, hogy a sötét, nagyon tagolt, több ablaktalan helyiséggel rendelkező lakásból, tiszta, egyszerű, neutrális terek alakuljanak ki. Legyen benne 2-3 hálószoba és ezeket kiszolgáló vizesblokk(ok), és kényelmes méretű konyha. A lakást bútorozás nélkül, eladásra vagy kiadásra szánták. Teljes körű felújításra volt szükség.

Az épület az 1940-es években épült, nehezített háborús körülmények között. A közlekedőkben a bauhaus hatása egyértelműen érzékelhető volt, az eredeti (lassan 80 éves) állapotot igyekeztek megőrizni a lakók.
A felújítandó lakásban már csak a pillérváz szerkezetű befoglaló tér és az ajtók  tanúskodtak az egykori korszellemről. De a használat során minden felületre, szegletbe rakódott valami értelmezhetetlen és értéktelen réteg... A korábbi lakó jóvoltából olyan volt, mint egy barlang, amiben járatokon keresztül közelíthetünk meg kisebb lyukakat és nagyobb termeket. A befelé-fordulás gesztusa volt érzékelhető.

A munka kezdetén nehezített volt a lakásban való tájékozódás, egyrészt mert ebben az ívesen kialakított saroképületben sok volt a nem-derékszögben találkozó vagy éppen íves falakkal lehatárolt helyiség. Másrészt, az új tulajnak nem volt alaprajza a lakásról.

A lakás két fő részre tagolódott, az északi oldalról nyitott, nagyvonalú, tágas, egykor reprezentatív, (funkcionálisan egyszerű) terekre és a nyugati oldalon lévő, szétaprózódó, szeparált, szűk és/vagy sötét, funkcionálisan sokrétű, nehezen kihasználható terekre.

A tervtári kutakodás és a lakás felmérése után már körvonalazható volt az átalakítás koncepciója.

Egyensúlyba hozni a tágas és felaprózódó terekből alakuló végleteket. A tágas terekhez közelebb hozni a mindennapi élet fontos funkcióit, a szűk tereket tágítani/egybenyitni a könnyebb/kényelmesebb mozgás és használat érdekében, hogy a reprezentatív hangulat átjárja a lakás tereit.

A konyha az emberek/család fő találkozási pontja, így nagy jelentősége van,
hogy térileg hol helyezkedik el a lakásban, mennyire könnyen elérhető. 
Központi szerepéhez méltó teret és helyett kell kapjon.

alaprajzi séma
Lényegében minden funkció áthelyezésre került az optimálisabb élettér kialakítása céljából. A szűk vagy értelmetlenül lehatárolt terek tágításra kerültek. Az északi oldalon a hall a mellette lévő szobával összenyitva egy tágas nappali-étkező-konyhává tudott alakulni. Az előtér falai is kibontásra kerültek, így növelve tovább a térérzetet és a fényt. 
A szűkebb nyugati traktusban korábban kiszolgáló funkciók helyére háló és dolgozó szoba került saját zuhanyzóval, a 150 cm-el mélyebben lévő helyiség válaszfala is kikerült és a szintkülönbség kiküszöbölésére egy alvó dobogó került beépítésre, ami alatt egy viszonylag nagy tároló tudott létrejönni.
Az eredeti fa ajtók és parketta felújításra kerültek, míg a külső műanyag nyílászárókhoz és a fűtésrendszerhez nem szabadott nyúlni.

Ezekkel a funkcionális változtatásokkal a mindig élettel teli konyha-étkező-nappali és a fürdőszoba a lakás központjába kerülhetett a hálószobák pedig ehhez képest a perifériára, ahová el lehet vonulni. Így megteremtődhetett a nyüzsgés és nyugalom tereinek egyensúlya.
Előtte - utána:

előtér

Az előtérben már érezhetőek a lakásra jellemző világos, átlátható terek

Kibontott fal, áthelyezett ajtó (a régi hall megszűnt)


eredeti alaprajz


tervezett alaprajzA megtisztított terek:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése