OPPONENCIA

Opponencia
Fenyvesi Bori diplomatervéhez


Szelíd ember, szelíd ház a címe Fenyvesi Bori diplomatervének. Tervezői alapállását Saint-Exupery-től kölcsönvett szóval szelídítés-nek nevezi. Módszerének állítása, hogy ha az ember a társadalmi-, természeti-, téri környezetéhez pozitívan viszonyul; megértően, elfogadóan, emberségesen, tehát szelíden, akkor kölcsönhatás révén vissza is kap a befektetett szelídségből. Ehhez szükséges a megismerés, a megértés és megélés. A folyamat során kialakuló közelség okán kölcsönös felelősség alakul ki. Egy tér vagy tárgy létrehozójának szelíd attitűdje beépül a születő objektumba, visszasugárzása az objektum használójára vetül. Így lehetséges egy objektum közvetítésével, a szelídség átadása másnak, másoknak. Talán ez a tervezői tevékenységben a szelídítés.

Hasonló ez a viselkedés a környezettudatos- illetve a szociálisan érzékeny tervezői attitűdhöz, de, azoknak habitus elemét megragadva, egyfajta szintéziseként is értelmezhető.

A diplomaterv az elméleti alapállítás gyakorlati próbája. A tervezett épület a börtönbüntetésből szabadultak számára létrehozott reintegrációs intézmény. A börtön teljes körű, korlátozó kontrollját kölcsönös, személyes figyelemre cseréli. Téri- és tárgyi közegével keretet biztosít a börtönviseltek társadalmi kapcsolatainak újraépítésére, személyes fejlődésükre. Lehetőséget ad az önképzés és a közös munka mellett a saját térben való létezésre is. Szelídít.

A koncepció kialakulása a diplomatervet dokumentáló blogon jól nyomon követhető. A végeredmény az alaposan kidolgozott elméleti alapokra szervesen építő terv lett.

A tervezési helyszín a Budapest XI. kerületi Bikás parkban, a Tétényi út mentén található. A park északi részén álló két egyforma szabadon álló lakóépület tétova tömbjét egészíti ki, zárja le. A helyszínválasztás a koncepció része; az eleve sokak által látogatott hely lehetőséget ad a bentlakóknak társadalmi kapcsolatok létesítésére, emellett kiváló a hely közlekedési-, sport-, kulturális- és egészségügyi- infrastruktúra ellátottsága. A parkban álló épület telkével együtt értelmezhető. Tervezett funkciói a Tétényi út menti kétszintes tömegből földszintessé lépcsőznek, az úttól távolodva a meglevő dombba metsző támfalakkal és lépcsőkkel alakított parkká, majd haszonkertté lazulva oldódnak bele a Bikás park zöldfelületébe.

A tervező a szelídítéshez szerteágazó funkcionalitást választott. A belső és külső közösséget szolgáló terek mellett tanuló és munkahelyek illetve kisméretű lakások is helyet kaptak az együttesben. Az épület három rendeltetés csoportból áll, melyek az úttól a park felé egyre privátabbá válnak.

A nyilvános funkciók a Tétényi út mentén álló kétszintes épületrész földszintjén kaptak helyet. Az itt található előadóterem, a kávézó és az alkalmi piac felelős a kapcsolatért a külvilággal. Az emeleten műhelyek találhatók.

Az úttól távolabbi épületrész földszintje egybefüggő nagyméretű közösségi tér. Ez a helyiség már csak a bentlakók közösségét szolgálja, ez az épület súlypontja. Leginkább egy hatalmas, közös használatú étkező-nappalinak tekinthető, melyben minden bentlakónak van egy saját kis része íróasztallal és a közösségi tér tetején kialakított házacskák megközelítésére szolgáló létrával. A tér szigetszerű bútorcsoportjai, harmonikafalakkal leválasztható részei és a közös étkező-konyha változatos, közösséget építő használatot tesznek lehetővé.

Az épület legkülönlegesebb része a közösségi tér lapos tetejére tervezett kis lakóházak együttese. A részben előregyártott kis épületeket szükség szerinti számban lehet elhelyezni a födémben kialakított nyílások fölé. Ennek az épületrésznek a végső formáját: a kis épületek pontos helyét, homlokzatát és néhány belső részletét a lakóval közösen határozzák meg vagy éppen maguk a lakók alakíthatják ki.

Az épület megjelenését a földbeton anyagú, nagyméretű átlyukasztásokkal hangsúlyozott masszív tömbszerűség határozza meg, amit a lakóegységek könnyed halmaza ellenpontoz.

Az épület megfelel a határozott elméleti célkitűzésekből fakadó összetett funkcionalitásnak. Környezetével párbeszédben van, harmonikusan építi azt tovább. Azonban az előkészítő megfontolások és a terv tanulmányozása után is kérdés maradt számomra, hogy szükséges-e egyszerre a szerteágazó rendeltetések és szelídítő momentumok mindegyike, és ha igen, az egy
épületbe sűrített megoldás-e a legmegfelelőbb.

Társadalmilag érzékeny, emberséges habitusa, jól artikulált környezetbe illesztése és megélt funkcionalitása alapján Fenyvesi Bori diplomatervének elfogadását javaslom!


Budapest, 2015. június 15.


Czapek Ádám
építész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése