HELYSZÍNEM


Budapest XI. Kelenföld városközpont, BIKÁS PARK, Tétényi út 30.


Hogy miért itt?


A Bikás park mellett nap mint nap elmegyek, sőt sétálni, játszóterezni, kismotorozni is gyakran szoktunk itt Iza lányommal. Van némi tapasztalatom a parkban zajló életről. Mikor ezt a környéket kiszemeltem magamnak, látszott, hogy egyértelműen fejlesztés előtt/alatt áll a terület, még csak kis részleteiben volt felfedezhető a változás. A 4-es metró megállója javában épült, a futópályát, a foci és kosár pályákat, na meg a szabadtéri fitness gépeket már aktívan használták a környékbeliek, mint ahogy a játszóteret és a sportközpontot is. Mondhatni nagy sportélet folyik itt, mind az ingyenesen használható területeken, mind az Újbudai Sportközponton belül működő pályákon (tenisz, foci, strandröplabda, fitness, aerobic, tánc stb.) Így a Bikás parkról az összbenyomásom: kellő méretű zöld terület, egy-két beavatkozás, felújított részlet, sok rossz állapotú, elhanyagolt térrel, és rengeteg aktív ember, akik minden kikapcsolódási és sportolási lehetőséget próbálnak megragadni.
Bizonyos részeit a parknak nagyon intenzíven használják, nem csak a konkrét funkcióval ellátott részeket, hanem a "szimpla" zöldfelületeket is (napozás, piknik, kutyázás, szánkózás stb). Ez jellemzően a park közepén a Bikás domb környékén van így, viszont a peremterületek furcsa átmeneti zónák a parkbéli élet és a "városi zajos" részek között, a déli oldalról a Kelenföld Városközpontban lévő félig kiüresedett, leromlott üzletközpont épületegyüttese és az ehhez kapcsolódó parkoló határolja, a keleti oldalról a Tétényi út és annak iszonyatos forgalma, az északi és nyugati oldala valamivel békésebb, mert itt egy kisebb forgalmú autóút választja el a környező lakótelepektől.


A konkrét helyszínem a Tétényi úti oldalon a 7-es busz Tétényi út 30. megállójánál van (kezdődik). Ezen a területet egy használtautó kereskedés működött, én már csak a nyomaival és az "elköltöztünk" felirattal találkoztam. Ez egy teljesen kihalt, beton placc volt, ami se a parkhoz se a mellette álló két társasházhoz nem kapcsolódott, sőt, mindkét területtől kerítéssel volt leválasztva. Egy igazi senkiföldje hely. Ezt a helyet akartam feléleszteni.
Viszont 2013 őszén (pár hónapja) beindult a park fejlesztési terveinek megvalósítása (a terveket az s73 csapata készítette), az első fázisban a parkban lévő úthálózat átalakítását, felújítását és tereprendezését csinálják meg. Az általam választott részt is bevonták a park területébe, eltüntették a betont, elbontották a kerítést és a sportpályát leválasztó dombnak egy részét, fákat ültettek. Különösebb funkciót nem kapott (szerencsére), mint hogy zöld védelmi zóna legyen, ami átvezeti az embereket a Tétényi út felől a park belsejébe. A fejlesztési tervet elfogadva, ehhez (koncepcionálisan is) kapcsolódva képzelem el a szelídház megjelenését, működését és funkcióit.


Bikás park megújítása, s73 Kft. terve


Archikon tervei alapján épülő kis középületek és az általam választott terület
Az Archikon építész csapatot kérték fel a parkban elképzelt kis középületek megtervezésére. A fenti helyszínrajzukon bejelöltem az általam választott területet. Ezen a képen látszik, hogy az elképzelésem együtt tud működni, a már megkezdett fejlesztés közösségnek szánt épületeivel.


tervezési helyszínem


A volt autókereskedés alapterületén túl, a park közepéig nyúló zöld sávval is szeretnék foglalkozni, hogy a Tétényi úti forgalomtól a park szívéig egy fokozatos átlényegülést, szelídülést elősegítő teret tervezhessek.


A helyszínválasztás többi szempontja:

1a. Az épület célja, hogy a leendő lakóinak segítse a társadalomba való reintegrációját. Ehhez a be/visszailleszkedéshez szükség van egy emberekkel, természettel, kultúrával átszőtt élő közegre, "(re)integrálni csak valahová, azaz emberek közé lehetséges" (Váltó-sáv Alapítvány) Így alapvető jelentőségű, hogy városba, nagyobb településre vagy könnyen elérhető helyre kerüljön az épület. 

Célom az is, hogy ez a problémakör láthatóvá váljon a városlakók/társadalom számára is. Ha érzékelhetővé válik talán tudatosul az emberekben (közgondolkodásban) a fogvatartásból szabadulók jelenléte és reintegrációjuk jelentősége. A társadalomnak - úgy is mondhatjuk- önös érdeke, hogy a fogvatartásból szabadult, büntetett előéletű embereket megszelídítse, mert a bűnöző létbe való visszaesés csak károsítja a társadalmat.

1b. Könnyen elérhető (7 buszmegálló van a terület határán, leendő 4-es metró Bikás Park megállója, Kelenföldi Vasútállomás nem messze)

2. Munkavállalásra nagyobb esély + a hely is adhat munkát a kezdeti időszakra (pl. park és az épülethez tartozó zöldfelületek gondozása...)


3a. Egészséges életmódot segítő feltételek fellelhetőek:


3b. Természet, növények! (gondozás, ápolás)


3c. Sportolási lehetőségek


3d. Piac (friss élelmiszerek)


3e. Szent Imre Kórház


4. Sok család él itt (panelek, családok száma: )


5. Kulturális és közösségi élet (Pl. itt van: Budapesti Művelődési Központ, sok közösségi programmal, Szabó Ervin Kelenföldi Tagkönyvtára, volt Olimpia Mozi!)
Beindult a fejlesztés...
2013 tél/tavasz2013 ősz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése